De ce sa cumperi VINTAGE?

wear-vintage

De Ce cumpar Vintage

Daca in articolul precedent am aflat impreuna ce inseamna vintage, azi vorbim despre de ce hainele vintage sunt o alegere naturala pentru multe dintre noi, cum le gasim si ce secrete ascund.

50sCa pentru multe dintre voi, primul contact cu vintage a fost cand ma ascundeam in dulapul bunicii, printre paltoane de lana si rochii din stofa.

Ii probam pe furis pantofii superbi, facuti pe comanda, sau deschideam cu fascinatie sertarul cu bijuterii minunate pentru ochii mei de copil.

Da, bunica mea avea stil, cand iesea din casa era mereu eleganta si feminina.

Avea palarii, si posete incapatoare fara a semana cu o sacosa, purta intotdeauna toc sau talpa inalta.

vintgHainele croite cu 10-20 de ani in urma aratau impecabil pe ea si stia sa le poarte cu demnitate si sa isi reinventeze tinutele.

Cu anumite ocazii, mergea la Bucuresti pentru pantofi la comanda sau alte lucruri ce costau mult dar tineau decenii.

Nu, nu avea multe haine. Moda nu era despre multe haine purtate un sezon, era despre calitate ce dura uneori si 30-40 de ani in stare perfecta.

Astfel ca, pentru mine hainele din alte timpuri au un ceva fascinant, magnetic, ce imi hraneste o nevoie.

Nevoia de frumos, nevoia de a atinge un obiect mai batran ca mine, poate lucrat manual, poate cusut noaptea de un croitor cu mare talent.

O rochie vintage ascunsa intr-un second hand printre haine din colectia trecuta a unui mare retailer reprezinta o nestemata intr-un cos de gunoi.

Poate e rochia mult dorita a unei fete tinere, poate e un cadou din partea mamei, poate cineva a dat jumatate de salariu pe ea pentru a merge la prima intalnire. Sigur cineva a cusut-o cu grija si indemanare, si a gandit-o in cele mai mici detalii.

Toate aceste detalii adauga o valoare de neegalat unei piese vintage.

Care sunt atuurile hainelor vintage?

CALITATEA  SI  UNICITATEA

Majoritatea hainelor vintage sunt de mai mare calitate, chiar si in cazul haineor de serie, dar mai ales in cazul hainelor de designer. In urma cu 30-40 decenii, finisajele manuale erau un lucru des intalnit, si se faceau cu mare maiestrie. Am intalnit haine cusute manual, cu o varsta venerabila de 30-40 ani, impecabile si astazi, desi cusute manual, mai ales la tiv, la gat, sau in cazul decoratiunilor.

Marimi vintage vs marimi moderne

E confuzant uneori faptul ca in marimi moderne porti 34, dar ti se potriveste o fusta vintage a carei etcheta spune marimea 38/40.

Se pare ca de-a lungul timpului marimile au tot crescut astfel incat acum marimea 38/40 din anii 50-70, se potriveste marimii 34/36 din zilele noastre.

Aproape intotdeauna o haina vintage va avea pe eticheta o marime mai mare decat cea pe care o porti in mod normal la sa zicem o rochie luata din mall.

Posibil ca acest lucru sa fie doar o manevra de marketing, pentru ca, nu-i asa, femeilor le place sa se stie slabe, si vor ca eticheta hainelor sa reflecte acest lucru. De-a lungul timpului, siluetele s-au modificat, iar marimile hainelor incearca sa tina pasul.

De ce difera marimile?

Inainte, in anii ’30-’60, ’70, ’80, marimile incepeau de la 8.

Acum incep de la 0 sau 2, sau chiar de la 00-un fel de xxxs.

Desi  hainele in sinea lor si-au pastrat dimensiunea de-a lungul anilor, denumirea marimii respective s-a schimbat, astfel ca acum marimea 8 de atunci este marimea 34 de acum.

mm5Un detaliu inedit din istorie: se spune ca Marylin Monroe purta marimea 12 sau chiar 14. In masuri europene moderne, asta inseamna Mediu spre Large, 40-42.

mmDin nenumaratele imagini cu faimoasa actrita, ne putem da usor seama ca in marimile de azi, ar purta 36, uneori 34, in functie de croiala/material/producator/firma.

Marimile hainelor vintage sunt diferite, de aceea este important sa aveti la indemana propriile dimensiuni, corect masurate, pentru a face cat mai usoara identificarea unui produs ce vi se potriveste.

sursa foto: Pinterest

Save

Save

Save

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.